Откриване на сезона на водопадите- TOUR 59/ март 2014

                  
                (Водопадът до с.Солник и водопад Орлов камък)



Да, напоследък времето изобщо не достига! Иска ми се  да споделя толкова много нови впечатления, красиви места и снимки, но сякаш лекичко поизоставам .
Така и с нашата разходка до с.Солник, която се осъществи още през ранна, ранна пролет, преди големите дъждове (края на месец март). По това време все още изпитвах огромна радост от току- що цъфналите дървета, покаралата зелена трева и въобще събуждането на природата.
Солник- село в област Варна, община Долни Чифлик. До село Солник ни отвежда близкия в околността водопад, който е толкова привлекателен със своите 30м., но както не за първи път се случва, отиваме там  повторно.
Миналата есен, в един топъл октомврийски ден се отправихме в търсене на водопада. 


Вървяхме през гори, вървяхме по коритото на реката, в което нямаше почти никаква вода, пресичахме дерета и така, докато най-накрая го открихме. Забележителна височина и скала с едва забележима струйка вода.
След кратък дъжд се завръщаме през пролетта, леко притеснени, че ако все пак има вода, шансът да пресечем реката без гумени ботуши е твърде нищожен. 

Веднага след селото спряхме да разгледаме пейзажа. 


 

Цъфнали дървенца, зелени ниви, хора по лозята- идилия.

 

 

Има нещо в пролетта- карате да се усмихваш, да виждаш как природата се пробужда и някак това усещане те прави щастлив.


Този път не вървим толкова много. През есента не знаехме точното местонахождение и обикаляхме като луди. В края на краищата не уцелихме вярната отбивка, но пък се разходихме доволно. Още тогава подходихме по друг път, който отвежда до каньона на рекичката, захранваща водопада.
Мястото е приказно. Наоколо в сенчестата гора ехтят птичи песни,  а слънчевите лъчи се промушват  през раззеленяващите се клони на дърветата.

 
Бавно преминавам през гората и се възхищавам на обстановката.
Водица има- не много, ще можем да прескочим и реката, за да се спуснем по стръмна пътека надолу в подножието на водопада. 
Слънцето се отразява в кристалната вода. Каменистото дъно и отраженията веднага те поглъщат. 

 
 

Кратка почивка и дружно решаваме да отделим време за още един малък, но мога да кажа вече любим водопад- Орлов камък. Той се намира около с.Горни Чифлик, общ.Долни Чифлик, област Варна на река Армера. Тук идваме за кой? Може би трети пореден път. 

Една есен преди две години, направо ми останаха очите, след като се покачихме на един хълм, а отдолу цветната гора изглеждаше като мек дюшек.

 

 
Сега през пролетта, гората от двете страни на пътя беше зелена и свежа. 
Изведнъж, какво да видя? Цялата земя отрупана със синчец. Толкова много! 

Вече се бях отказала да търся ранните предвестници на пролетта, която тази година поизбърза и все още не мога да се нагодя към този ритъм. Бях сигурна, че синчецът отдавна е преминал. 

Уви, тук мястото е доста сенчесто и усойно и  това е пикът му.
По-нататък, жълтото лютиче, контрастираше на зеленината от двете страни на пътя.

 

 

 Водопадът се чуваше отдалеч. Имаше доста вода.

 

 

 Поседнахме да послушаме шума от течащата вода. Вълшебно!

 

Друго интересно в околността е „горящата вода” в района на село Кривини. Водата е примесена с метан. Проби и изследвания са показали, че съдържа голямо количество йод, което подкрепя местните легенди за лековитата вода. 
Самият извор бликва след сондажи за нефт. Уви нефт няма, но пък селото се прославя с местният си минерален извор. През соца строят дори бани, но от тях днес има почти незабележими останки.

Ако решите да пробвате да запалите водата бъдете  предпазливи и много внимателни.
Ето че и Камчийска Стара планина или известна още като Коджа (голям) Балкан е един очарователен район, където има какво да видим, да нахраним очите и душите си с прекрасни пейзажи и да се насладим на природата наоколо!

=======================================================
Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!
=======================================================

Обичате водопадите? В  полето за "търсене в този блог"- горе в ляво, изпишете "водопад" - ще се появят всички публикации, които разказват за водопади..
Мястото ви допада, било ви е интересно? Тогава не пропускайте и :


 

 

 

 

 

 

 

 

 
































Да, напоследък времето изобщо не достига! Иска ми се да споделя толкова много нови впечатления, красиви места и снимки,...
Публикувахте от Tours By Cielo/ Katya Nikolova-Т в 18 май 2014 г.

Коментари

Популярни публикации