Велики Преслав и пролет на Шуменското плато- TOUR 58/ март 2014



Неделя, а пролетта навън е във вихъра си.
След вчерашната разходка до Кара пещера и околните селца, днес решихме да избягаме отново. 
Времето е подходящо за обиколка в района на Шумен. 
Първо се отбихме до руините на втората столицата на Първото българско царство- Велики Преслав. Мястото ни посрещна с пролетна премяна. Дърветата бяха нацъфтели, птички се надпяваха, а времето беше чудно за предиобедна разходка в царството на руините. 


Вървяхме по каменните улици и разглеждахме с интерес някои нови неща. 

Като се замисля, не сме наминавали от няколко години. При едно от последните посещения подробно разгледахме  музея. Най-голямо впечатление ни направиха макетите на част от сградите на стария Преслав. 



Днес, храм-паметник "Св. Св. Кирил и Методий” очарователно се подаваше сред дърветата. 


Той е издигнат по повод честването на 1000 години от смъртта на цар Симеон I.



Преминахме през уникалната борова горичка, където дърветата са на повече от 100 години. 

Продължихме към северната порта на Вътрешния град.  На такива места винаги се опитвам да си представя как е изглеждал живота в действителност, но в повечето случаи представата ми е като добре направен исторически филм. :)


След това завихме на ляво и се  върнахме  назад към кралският чертог. 


 

Южно от двореца е била разположена банята. Добре личи автентичната канализация. 


Има още няколко сгради, но аз се отправих към Южната порта на града. Изчаках търпеливо другите посетители да разгледат и се отдадох на снимане.


Дойде ред на един от най- фотогеничните обекти в историко - археологическият резерват- руините от Кръглата Златна църква , построена от цар Симеон I. Очарователна за снимки и винаги привличаща тълпите от туристи.



Наближаваше обяд и решихме да се освежим и похапнем в близкото заведение, на чист въздух и слънце, отвън – „Омуртагов мост”.
Малко по-късно вече пътувахме за Шумен и по-точно към платото, обявено за природен резерват.
По пътя, кафява табела с надпис „Аул на хан Омуртаг” може да привлече вниманието ви. През лятото на 2009г., най-после бяхме се наканили да хвърлим един поглед на този аул и обикаляхме по прашните черни пътища, докато най-накрая достигнахме до заветния археологически обект. Друга двойка, имаща същото намерение се отказа от начинанието, малко преди ние да улучим вярното място. Тогава, освен кафявата табела на главния път, нямаше други насочващи следи. Сега не зная в какво състояние се намира обекта, но така изглеждаше преди около 5 години. 


 

 

Намира се на приблизително 2 км от с.Хан Крум. Тук е открит и известният Чаталарски надпис на хан Омуртаг (с.Чаталар е старото име на село Хан Крум), в който се говори за нов аул (дворец) и мост над река Тича. Копие от колоната с надписа може да видите в музея на Плиска.
Шуменското плато гъмжеше от хора, излезли да се полюбуват на слънчевия и топъл, неделен ден.  Избрахме да се шмугнем малко по-навътре в гората. Там , зелени горски поляни, отрупани с разноцветни горски цветя веднага погълнаха вниманието ми. 



 

 

Над нас се извисяваха високи  дървета, все още без листа .

За разлика от друг път, решихме да сменим маршрута,  по който обикновено се разхождаме и потърсихме парапланеристите.


 

Поседнахме на ръба на платото и се загледахме в разноцветните парапланери.


 С интерес наблюдавахме всеки нов полет. Беше всепоглъщащо и магнетично.


Някои не успяваха от първият път , други бързо се издигаха ,  трети вече се приземяваха, а аз с нетърпение очаквах всеки следващ. Тези хора се наслаждават на всичко от птичи поглед. Могат за няколко часа, при подходящи условия, да изминат доста километри. Националният рекорд  от международно състезание "Shumen XC Open”, проведено през  лятото на 2013г. е цели 313 км (това е разстоянието от Шуменското плато до село в Монтанско).  www.sportal.bg
По-късно когато си тръгвахме и вдигнах глава нагоре, шарените крила се рееха спокойно и изглеждаха толкова малки....

 


=======================================================
Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте 
бутона  "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!

Коментари

Популярни публикации