неделя, юли 21, 2013

Кайнарджа, област Силистра – TOUR 37 
Историческа чешма с.Кайнарджа
По случай днешната дата 21.07.2013, която е от изключително историческо значение ще направим едно представяне на село Кайнарджа, община Кайнарджа,обл.Силистра.
в околностите на Кайнраджа
Писмени свидетелства за съществуването на селото датират от 1583г. Попада в източната част на Дунавската равнина и е общински център. Намира се на около 30 км от областният град Силистра.
в околностите на Кайнраджа
Легендите разказват, че е основано от 7 рода, а археологически проучвания откриват следи от тракийско и римско време.
Районът е особено подходящ за туризъм и през последните години се прави всичко възможно за популяризирането му.
Един от културно-историческите паметници е „Голямата чешма”. 
Историческа чешма с.Кайнарджа

Историческа чешма с.Кайнарджа

На 21.07.1774г. край извор в село Кючук Кайнарджа е подписан Кючуккайнарджанският мирен договор между Русия и Турция след поредната  война, водена по това време от руската императрица Екатерина II

Историческа чешма с.Кайнарджа

Една от клаузите му предоставя покровителствени права на Русия над християнското население в цялата Османска империя. Този договор повлиява и на по-нататъшното развитие на националноосвободителните борби. Оригиналът на договора се съхранява в Централния държавен военно-исторически архив в Москва.
Именно на мястото, където е сключен, е поставена паметна плоча, а по-късно изградена и чешма в чест на събитието. 
паметна плоча в чест на подписване на Кючуккайнарджанският мирен договорОт 1994г. датата се чества с културни прояви на всеки пет години. Обособен е парк.                                                                       
Историческа чешма с.Кайнарджа
Историческа чешма с.Кайнарджа
През 2009г. е поставен и паметник на императрица Екатерина II Велика, а от миналата година по Европейски проект беше изграден туристически информационен център, който предстои да бъде официално отворен за посетители. Ще се водят беседи за историята на района, ще се предлагат туристически материали и сувенири и т.н.
паметник в чест на Екатерина Велика
Историческа чешма с.Кайнарджа- туристически информационен център
парк Историческа чешма с.Кайнарджа- туристически информационен център

По проект е оформен и туристически маршрут през съседните села –Светослав, Господиново, Средище, Стрелково до Каменци. Районът е богат на чешми, предвид липсата на повърхностно течаща вода (реки), много храмове , тракийски светилища, скални манастири и живописна природа.
Храм Св.Архангел Михаил -1906г. - с.Светослав ( до 1942 г.Голяма Кайнарджа, до 1878г. Бююк Кайраджа)
Храм Св.Мъченици Марк и Юли Доростолски- с.Господиново 2005г.
 
паметник на загиналите във войните кайнарджанци- с.Кайнарджа
Всяка година към края на месец юни се провежда местения фолклорен фестивал „Край чешмата под върбата”.
В селото освен от „Голямата” чешма, местните използват да пълнят изворна вода за пиене и от „Еседжик” 


 Тук все още можете да чуете песните на коледарите по Коледа. Да ви потупат за здраве кукерите по Сирни Заговезни. 
кукери-с.Кайнарджа

Предходните години за посрещане на Новата година са се организирали конкурси за най-вкусно приготвена лютеница, кравай, най-красива сурвачка, картичка.  Ще бъде хубаво тази традиция да бъде запазена.
Друг паметник на културата е православния храм „Св.Троица”, построен през 1861г.
храм „Св.Троица”- Кайнарджа

В сравнение с много други села в България, в Кайнарджа все още функционира местното основно училище, което е открито като килийно още през 1830г.
Родилният дом е закрит през 1979г. На негово място обаче е открит дневен център за стари хора. Разкрит е и център за настаняване от семеен тип за деца.
При първото ми посещение в Кайнарджа се почувствах странно. След стръмният баир от разклона към селото, сгушен между гори от двете му страни, пред мен изникна селцето и изпитах чувството, че вече съм била на това място. Колкото повече неща научавах, толкова по-интересно ми ставаше. Това  кътче от България е много специално за нашия екип. 
към Кайнарджа
в околностите на Кайнраджа
На 1ви май  традицията повелява организирането на барбекю, на открито в местност „Киселата кулачка”.
На църковният празник на „Св.Дух” на площада всяка година е и панаирът -има захарен памук, балони, свирки ...сборът на селото.
От края на месец септември 2012, в община Кайнарджа беше поставено улично осветление, захранвано със слънчеви батерии.
Хубаво би било да се предостави на туристите възможност да опитат от местното вино, сорт Каберне Совиньон. В Кайнарджа функционира и винарска изба, като голяма част от продукцията е за износ. Пчеларството също е с добри традиции и би представлявало интерес за туристи.
Към местното читалище има няколко колектива, които участват в много конкурси и фестивали, представяйки местни песни, танци и т.н. както в района, така и в цяла България.
По повод 239 годишна от подписването на Кючуккайнарджанският мирен договор ще се проведе вторият национален фолклорен фестивал за народни хора „ С ритъма на сърцето”-21.07.2013 10.00часа, в парка около Историческата чешма.
Предстои и мероприятие -есенна изложба с дарове от  природата „Плодородна и златна”
Кайнарджа е известна и със своето летище Ребус”, където може да полетите за удоволствие над каньоните на Сухоречията, да правите снимки, да скачате с парашут.


За тези, които проявяват интерес могат да потърсят книгата „Гид за пътешественици”- Североизточна България на авторите Гавраил Гавраилов и Велина Христова, където ще открият интересни факти и информация за различни обекти, места за отсядане в района на Черноморието, Лудогорието, Добруджа.

 
Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!сродни публикации за района: 

тракийско скално светилище Баджалията


TOUR №2/  август 2008


крепост Меджиди Табия- Силистра

 TOUR №6

Непопулярен маршрут през Добруджа
Няма коментари:

Публикуване на коментар