ТуК-ТаМ през МАРТ 2013– TOUR 21/ част 1



И най-после официално откриваме 2013 г. с обиколка ТуК-ТаМ през март. 
Пожелаваме си да имаме достатъчно време, възможности, желание и известна доза късмет за нови обиколки на близки и далечни дестинации и през тази година.

Стартираме с фоторазходка в едно селце в Ловешка област- Старо Стефаново. Обожавам архитектурният български стил от времето на Възраждането, а Старо Стефаново е обявен за архитектурен резерват, което е достатъчна причина да наминем от там. 

Повечето от архитектурните паметници в селото са от началото и средата на 19 век.
Днес много от къщите се реставрират и да се надяваме, че ще дойде момент, в който мястото ще е привлекателно за туристите, така както други архитектурни резервати в страната като Жеравна, Боженци, Ковачевица и т.н.

Старо Стефаново можете да откриете по пътя за Априлци, като се отбиете от главния път Варна-София на около 3 км западно от с.Стефаново. В близост са и по-големите градове Ловеч, Троян, Севлиево и много други малки места и интересни забележителности, които може да включите в плана.


Пътят води право към центъра на селото. Още от далеч ще забележите църквата  "Рождество Пресвета Богородица" (1864г.).


Преминахме по няколко улички, за да разгледаме набързо.



Някои от къщите са превърнати в привлекателни хотелчета в битов стил. Така почитателите на селския туризъм могат да се насладят на тишината и спокойствието, чистия въздух и природата наоколо.




Природата все още не се е преобразила с пролетна премяна, хора почти не срещнахме. Въпреки това селцето приветливо и точно по мой вкус.  Малките уличките  ни буквално ни връщат назад във времето....






След кратката обиколка се насочихме към Априлци. Заснежените върхове постоянно бяха обект на внимание още преди Севлиево. „Гледай, гледай”; „Ау, че красиво!”.......

Трябваше да се доближим още. Нищо, че беше точно по обяд. А и предварително бях добавила в маршрута Априлци – за едно кратко „дзак”.....


 
Гледката от Априлци на върховете Триглав, Ботев и Марагидик ми е толкова любима!!!




Ей така в бързината, успяхме да се полюбуваме на красиви гледки и автентична възрожденска архитектура ;)
Следва...............

Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!



Коментари

Популярни публикации