Крепост Хоталич до Севлиево и харктера на времето- TOUR 13/ 14.04.2012



През пролетта на 2012 , за голям късмет направихме една кратка, но изключително приятна обиколка. За цял един ден, видяхме почти всички настроения на времето, което пък допълни очарованието на местата, които посетихме.
Обиколката започна със средновековния град-крепост Хоталич, до Севлиево.

 Кацнала на естествен хълм, крепостта е импозантна и величествена. 


Магнетичните гледки към Севлиево и околността на фона на заснежените  върхове сред които Старопланинският исполин Ботев, Триглав, Марагдик са запленителни.(* за съжаление времето не ми позволи да направя достатъчно качествени снимки)
Предполага се, че крепостта е възникнала около V-VI век. Намира се на около 5 км, в северозападна посока от Севлиево. Селището е просъществувало до към XVII век. Разкрити са каменни жилища, работилници, църкви, цитадела и т.н. Високи каменни зидове са обграждали вътрешният град. В подножието на хълма, където е разположен средновековният град- крепост , тече река Росица.




Разходката се състои главно в изкачване на високия хълм, но както ни е известно, след всяко изкачване гледките стават все по-красиви.
Крепостта е добре консервирана и могат да се видят доста останки. На върха вятърът беше силен и едвам се държахме на краката си, а времето започна да показва чертите от характера си. Облаците се увеличиха. Известно време слънчевите лъчи пробиваха през тях, докато накрая започна да ръми. 


Старопланинските върхове се изгубиха в ситния ръмеж...
Беше време да се отправим към следващата ни цел  Батошевският манастир. 

някъде по пътя

Той се намира високо в горите на Балкана, на около 20 км от Севлиево и на около 5 км от с.Батошево. Много тихо и спокойно място. За да не стане объркване, да уточним, че това е мъжкият манастир.

Пътчето до манастира си беше чисто изкачване. Манастирът ни посрещна сгушен сред дървета, под оловни дъждовни облаци и пресвяткащи светкавици, очакващ първите големи капки дъжд. Няма нищо общо с някои от манастирите в България, които са се превърнали в чисто търговски обекти. История, красота, спокойствие- все едно времето е спряло.





Предварителният план за обиколката ни включваше още една крепост в околността и разходка до Габрово, но времето вече не позволяваше това да се случи. Ето защо, решихме да направим пълен кръг и продължихме към Априлци. Това беше отлична идея, въпреки че дъждът се усилваше, а в Априлци беше проливен. Светкавици осветяваха всичко наоколо, гръмотевици отекваха, валя и градушка, но това което се разкри пред погледите ни беше невероятно. 
 Попаднахме в точния момент, на точното място. 


Вече в подножието на върховете, малко след като бурята премина, природата се разкри в цялата си прелест. 

Не за първи път попадам в Априлци, но всеки път съм безкрайно очарована от върховете.
След кратък престой за любуване на зрелищните пейзажи, потеглихме обратно към Севлиево, заредени с емоции....

Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!

Коментари

Популярни публикации