Фоторазходка - Албена и Балчик/ TOUR №5 16.06.2012


Този път в "Обиколки със Сиело" ще си направим кратка разходка до курорт Албена и до гр.Балчик.
Може да се каже, че лятото вече е в разгара си. В тази посока е някак по- спокойно.
Пътувайки от Варна, вече се стига изключително бързо. Както съм споменавала и преди, ако се използва т.н. "панорамен път", покрай морето, почти няма извънградско....
По другият маршрут се пътува по-бързо и не е никак скучно.
Курортът Албена е комплекс от затворен тип, където още при влизането получавате бележка и номерче, с които сте длъжни на излизане да заплатите съответната такса, която в момента е  5 лева ( за цял ден). 
Албена се намира само на 30 км от Варна и Добрич и на 8 км от Балчик. Близостта ѝ до Златни Пясъци и Кранево също се счита за плюс. 
Мястото е  много удобно, все още запазено и зелено. Няма го това брутално строителство на хотели, както в повечето курорти по морето..
Голяма част от хотелите са от времето на соца, повечето вече реновирани. Най-често срещаните гости в комплекса са руснаци, деца дошли на летни  лагери и тук-там други единици, както и масово плажуващи от Добрич и Силистра.
Плажната ивица е дълга и удобна.
 


На разположение на плажуващите има чадъри и шезлонги. Осигурени са и свободни зони. Плажът е охраняем.




Почти във всеки хотел има и басейн. Предлагат се и СПА услуги. Хотели не съм снимала, защото не ми е по вкуса.




Комплексът се поддържа чист, а цветните алеи безупречно допълват чара му.



Албена е тихо и спокойно място , без строежи, вероятно и поради факта , че там е защитена зона. Резерват "Балтата", който обхваща най-северните лонгозни гори в България, по устието на река Батова. Резерватът е разположен по Черноморското крайбрежие в землището на с.Оброчище, общ Балчик и една част попада в курорт Албена. 
Плажът в Албена се ползва често и от гости и жители на гр.Балчик. 
Малко, тихо, спокойно градче, подходящо за романтични души и тези, които търсят уединение и бягство от тълпите.





Приблизително 8 километрова алея свързва града с курортния комплекс. Вече има проект - за осветяване на алеята чрез фотоволтаична система. Модернизацията е част от пилотен модел за изграждане и финансиране на слънчево улично осветление в черноморските общини, който ще бъде осъществен от сдружението „Черноморски енергиен клъстер“..Ще бъдат монтирани 70 осветителни тела, захранвани от слънчевата енергия.
източник: http://www.dnevnik.bg/morski/2012/03/30/1798536_kraibrejnata_aleia_mejdu_balchik_i_albena_shte_bude/

Балчик, получава името си от белите варовикови скали върху, които е разположен. По времето на античната колонизация на Черноморието градът се е наричал Дионисополис (градът на бог Дионис), а прабългарското му название (както и по време на управлението на Балик , когато градът е столица на тогавашната държава) е Карвуна.
Близо до Балчик е и град Каварна, което го прави още по- привлекателен.
 На всички ни е известно, че най-голямата забележителност в града е "Ботаническата градина" и "Дворецът" в нея, построен за румънската кралица Мария, които няма да са обект на днешната фоторазходка, но за които ще откриете допълнителни публкации в блога.
В царството на лалето
Пролет по Севернто Черноморие
Днес включваме кратка обиколка по залез на крайбрежната алея на Балчик, наричана Дъмбата.



 

 



Цветовете на залеза, отразяващи се в спокойната вода засилват  още повече усещането за красотата на това място.




Колкото повече се свечерява, толкова повече, алеята се изпълва с  живот.



Всички ресторантчета накацали до морето, уютно са приютили своите посетители. Няма ги тези тълпи и силна музика, на които често се натъкваме през лятото, по другите черноморски градове.





Балчик е  малък и спокоен черноморски град. Привлича с очарованието и магнетичността си и винаги ни подканя да се върнем отново......

 
Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!


 Още от Албена тук:





Коментари

Популярни публикации